(הקדמה)
פתיחה לפרק שנים עשר
חזקת קרקעות בנויה על כך שהתפוס עתה משתמש בקרקע ועושה בה כבתוך שלו, ועל העדר מחאה מצד המרא קמא. בפרק הקודם נתבארו כל פרטי המחאה. בפרק זה מוגדר המושג חזקה בשלשה היבטים.
א) הגדרת השיעור שלש שנים לסוגים שונים של נכסים
כאלה אשר עושים פירות תמיד, השיעור הוא שלש שנים מעת לעת. אבל לאלה שעושים רק פעם אחת לשנה, השיעור הוא שלשה יבולים. באילו נכסים צריך שיחזיק גם ביום וגם בלילה. צירוף חזקה בידי שותפים, או בידי אב ובנו ומוכר ולוקח, וכן חזקה בפני אב ובנו, וכן גם אפשרות בפני הבן ולוקח. (א-ח)
ב) הגדרת המושג ״אוכל פירות״
המחזיק צריך שיהיו לו דווקא הנאה ורווח, אבל בלי רווח לא עלתה לו חזקה. אכלה ערלה, שביעית, וכלאים, אף על פי שנהנה בעבירה – הרי זו חזקה. (ט-יב)
ג) חזקה על חלק מהנכס
חזקה על כל הנכס מחייבת השתמשות מתאימה בכל חלקיו שתהיה לו הנאה מכל חלק בדבר הראוי לו, ואם נשתמש רק בחלק מן הנכס עלתה לו חזקה על חלק זה בלבד. היה מעמיד בהמה במקום מסוים מחצר חבירו או היה משתמש שימוש אחר הראוי לאותו מקום, אם נשתמש שלש שנים ביום ובלילה הרי זו חזקה על אותו מקום. הזורע במקום שאינו שמור אלא רגל חיה ויד כל אדם מצויים בו – אינה חזקה. דין אחד החזיק בקרקע ואחד באילנות, ודין אוכל פירות של אילן אחד וטוען שמכרו לו עם קרקעו. דין שדה אילנות שחלקם אינם עושים פירות, ואכל מן אילנות הפזורים על כל השדה – החזיק בכולה. (יג-כ)
(א) שלש שנים שאמרו מיום ליום וכו׳ – משנה בבא בתרא ג,א: חזקת בתים, בורות, שיחין, ומערות, מרחצאות, ושובכות, ובית הבדים, ובית השלהין, ועבדים, וכל שהוא עושה פירות תדיר – חזקתו שלש שנים מיום ליום.
פיהמ״ש הובא לעיל יא,ב.
שם משנה ב: שדה הבעל חזקתו שלש שנים, ואינה מיום ליום. ר׳ ישמעאל אומר, שלשה חדשים בראשונה, ושלשה באחרונה, ושנים עשר חדש באמצע – שמנה עשר חדש. ר׳ עקיבה אומר, חודש אחד בראשונה, חודש אחד באחרונה, ושנים עשר חודש. במה דברים אמורים? בשדה הלבן. אבל בשדה האילן כנס את תבואתו, ומסק את זיתיו, וכנס את קיצו – הרי אלו שלש שנים.
פיהמ״ש שם: שמונה עשר חדש רצופים, וכן ארבעה עשר חדש לדעת ר׳ עקיבה, וטעמם בזה שעור שיאכל שלש תבואות. ר׳ ישמעאל אומר תבואת הקטניות ולא תהיה בפחות משלשה חדשים. ור׳ עקיבה אומר ואפילו תבואת ירקות וזו תהיה בשלשים יום. ואמרו אבל בשדה האילן כלומר שדה שיש בה עם הזרעים אילן, הרי שאם אסף את תבואתו כאלו אכל כל השדה תבואת חטים, וכן אם מסק את זיתיו מאותה השדה עצמה הרי כאלו אכל כל השדה יבול זיתים, וכן אם כנס את קיצו כאלו אכלה כולה יבול תאנים, וענבים, ונתקיימה בידו החזקה בשדה זו שאכל ממנה שלש תבואות, ואף על פי שזה בשנה אחת. וזוהי דעת ר׳ ישמעאל ור׳ עקיבה. וההלכה בזה: עד שיאכל שלש תבואות ממין אחד. ואין הלכה כר׳ ישמעאל ולא כר׳ עקיבה, אלא כמו שקדם – שלש שנים.
רבינו הוסיף לרשימה המנויה במשנה מספר סוגי קרקעות, וכולם נכללים בכלל שהגדירה המשנה: ״עושה פירות תדיר״. והם: חצרות, חנויות, פונדקיות, גנות ופרדסים. קרקעות אלו נותנות כולם פירות תדיר כמפורש לפנינו. הכניסם רבינו ברשימה שבמשנה במקום הראוי להם. על ״הבתים״ הוסיף ״חצירות״ שהרי בסתם החצר צמודה לבית; ״החנויות והפונדקיות״ צירף למרחצאות שהרי כל אלה בתי עסק המספקים שירות לציבור. הגנות והפרדסים המצמיד לשדה השלהין שהרי אלה כמו אלה זורעין בהם ונוטעים.
חצרות – ראה לקמן הלכה יד.
חנויות ופונדקיות – ראה לקמן הלכה ג (ד״ה החנויות). והשווה לספרי זוטא
(במדבר לה,יא): ״ערי מקלט אל יעשו
גנות ופרדסין, ערי מקלט אל יעשו
חנויות ופונדקין״. הרי שזוגות של דומים הם.
רבן שמעון בן גמליאל אומר, המוכר את העיר – מכר את הסנטר
(אע״פ שלא מכר את העבדים שיש לו בתוכה, העבד שהוא סנטר מכור לפי שהעיר צריכה לו). מאי סנטר? הכא תרגימו: בר מחווניתא
(אדם בקי באותה העיר ומכיר שדותיה משדות אחרות, ויודע עד היכן מגיע תחומיה – ר״י מיגאש). שמעון בן אבטולמוס אומר, באגי
(שדות מסביב לעיר – רשב״ם). מאן דאמר בר מחווניתא, כל שכן באגי. מאן דאמר באגי, אבל בר מחווניתא לא מיזדבן. תנן: בית הבדים ובית השלחין. סברוה מאי שלחין? באגי, דכתיב: ׳ושולח מים על פני חוצות׳
(איוב ה,י). בשלמא למאן דאמר בר מחווניתא, אמר תנא קמא, באגי מיזדבני, בר מחווניתא לא מיזדבן; ואתא רבן שמעון בן גמליאל למימר, אפילו בר מחווניתא נמי מיזדבן. אלא למאן דאמר באגי, תנא קמא נמי הכי קאמר! מי סברת מאי שלחין – באגי? לא, מאי שלחין? גינונייתא, שנאמר: ׳שלחיך פרדס רמונים׳
(שיר השירים ד,יג), אבל באגי לא מיזדבני, ואתא רבן שמעון בן גמליאל למימר, אפילו באגי נמי מזדבני. איכא דאמרי: סברוה מאי שלחין? גינוניאתא. בשלמא למאן דאמר באגי, אמר תנא קמא, גנונייתא מיזדבן, באגי לא מיזדבני, ואתא רשב״ג למימר: אפילו באגי מיזדבני...
הרי שבכלל בית השלהין גם באגי, דהיינו שדות וגם גנונייתא (= גינות ופרדסים), אלא שלגבי מכירה יש להבחין ביניהם ועל כך נחלקו, אבל במשנתנו אין מקום לחלק, וממילא שניהם כלולים.
ושדה השלהין שמשקין אותה תמיד וזורעין בה ונוטעין – בית השלהין משקין אותו תמיד כדי שיהא עושה פירות תדיר. להגדרת בית השלהין ובית הבעל ראה מה שביארתי בהלכות שביתת יום טוב ח,א והלכות שמטה ויובל א,ח ששם כתב רבינו: ״בית השלהין...והיא שדה הזרעים שהיא צמאה ביותר״.
העבדים המהלכין כמו שביארנו – לעיל י,ד; ואף כאן הזכיר רבינו עבדים בלבד ולא בהמה, כי בבהמה אין דין חזקת שלש שנים.
אבל שדה הבעל שהיא שותה ממי גשמים בלבד...אינה מיום ליום – כלשון המשנה שהובאה לעיל:
שדה הבעל חזקתו שלש שנים, ואינה מיום ליום. ופיהמ״ש שם: ״וההלכה עד שיאכל שלש תבואות ממין אחד״.
דברי רבינו מבוססים על הגמרא לו,א-ב (פיר״ח בסוגריים מספר הנר עמ׳ פג):
ר׳ ישמעאל אומר, שלשה חדשים וכו׳. לימא, ניר איכא בינייהו
(פירוש ניר חרישה, כדכתיב (הושע י,יב): ׳נירו לכם ניר׳), דרבי ישמעאל סבר: ניר לא הוי חזקה, ורבי עקיבא סבר: ניר הוי חזקה! ותסברא
(דאמרינן מכדי תרויהו לא בעו שלש שנים שלימות אמאי תאני ר׳ ישמעאל שלשה חדשים ור׳ עקיבה תני חדש)? לרבי עקיבא מאי איריא חודש? אפילו יום אחד נמי! (ואסיקנה:
) אלא דכולי עלמא – ניר לא הוי חזקה, והכא פירא רבא ופירא זוטא איכא בינייהו
(פירא רבה – כגון קישואין ודילועין וכיוצא בהן; פירא זוטא – ירקות. ר׳ ישמעאל סבר אי אכלה אפילו קישואין ודילועין דגמר פירא לשלשה חדשים הויא חזקה, פחות מהכי לא הויא חזקה. ור׳ עקיבא סבר אפילו לא אכלה אלא כגון ירק דגמר דידיה בחדש בלבד הויא חזקה. ודכולי עלמא חרישה לא הויא חזקה). תנו רבנן: ניר אינו חזקה, ויש אומרים, הרי זה חזקה. מאן יש אומרים? אמר רב חסדא, ר׳ אחא היא, דתניא: נרה שנה וזרעה שתים שתים
1, נרה שתים וזרעה שנה – אינה חזקה. ר׳ אחא אומר, הרי זו חזקה. אמר רב אשי, שאלתי כל גדולי הדור, ואמרו לי, ניר הרי זה חזקה. אמר ליה רב ביבי לרב נחמן, מאי טעמא דמאן דאמר ניר הוי חזקה – לא עביד איניש דכריבו ליה לארעיה ושתיק. ומאי טעמא דמאן דאמר ניר לא הוי חזקה – מימר אמר:
כל שיבא ושיבא דכרבו – לעייל ביה
(נוח לו לבעל השדה שתחרש שדהו). שלחו ליה בני פום נהרא לרב נחמן בר רב חסדא, ילמדנו רבינו: נירא הוי חזקה, או לא הוי חזקה? אמר להו, ר׳ אחא וכל גדולי הדור אמרי, ניר הרי זה חזקה. אמר רב נחמן בר יצחק, רבותא למחשב גברי? הא רב ושמואל בבבל, ור׳ ישמעאל ור׳ עקיבא בארץ ישראל אמרי: ניר לא הוי חזקה. ר׳ ישמעאל ורבי עקיבא – מתניתין היא. רב – מאי היא? דאמר רב יהודה אמר רב, זו דברי ר׳ ישמעאל ורבי עקיבא, אבל חכמים אומרים, חזקתה שלש שנים מיום ליום. מיום ליום למעוטי מאי? לאו למעוטי ניר דלא. שמואל – מאי היא? דאמר רב יהודה אמר שמואל, זו דברי רבי ישמעאל ורבי עקיבא, אבל חכמים אומרים, עד שיגדור שלש גדירות ויבצור ג׳ בצירות וימסוק ג׳ מסיקות
2. מאי בינייהו? אמר אביי, דקל נעורה איכא בינייהו
(פירוש דקל נעורה – דקל המשיר פירותיו קודם גמירתן, מלשון ׳חצני נערתי׳ (נחמיה ה,יג). לדברי שמואל דאמר בעינן שלש גדירות לא הויא חזקה דהא לא גדר; לרב דאמר בעינן שלש שנים הרי הוא מחזיק בו שלש שנים הויא חזקה. דבר אחר: דקל נעורה – דיופרין שעושה פירות שני פעמים בשנה. לשמואל דאמר בעינן שלש גדירות בשנה וחצי הויא חזקה דקא גדר שלש גדירות; לרב לא הויא חזקה עד דאכיל ליה שלש שנים).
ברם הרי״ף (רמז תשג) השמיט דין דקל נערה:
אמר רב יהודה אמר שמואל, זו דברי רבי ישמעאל ורבי עקיבא. אבל חכמים אומרים, עד שיגדור שלש גדירות, וימסוק שלש מסיקות, ויבצור שלש בצירות. תנו רבנן: ניר אינה חזקה, ויש אומרים הרי זו חזקה. והלכתא: לא הוי חזקה. מאי טעמא? מימר אמר, כל שיבי דכראבא ליעלו בה.
בעל העיטור העיד (אות מ׳, ערך מודעא רמ״י מד,ע״ג):
ואיתמר בשם רבינו אלפס: הילכתא כשמואל בדיני, ודקל נערה הוי חזקה, אבל ניר לא. ולא מצאתי כתוב בהלכות הרי״ף.
מוכח שהוא פירש ״דקל נערה״ כפירוש השני שעושה פירות פעמיים בשנה, שהרי לפירוש ראשון לשמואל אין חזקה כלל בדקל הנושר פירותיו.
ברם למעלה בקודש מצינו בשם רב האיי גאון ז״ל כפירוש הראשון דווקא (גנזי הגאונים לו,ב; מתוך עליות דרבינו יונה):
ואמר אביי דקל נערה איכא בינייהו. פירש רב האי גאון ז״ל, דקל המשיר פירותיו, דלשמואל לא הויא חזקה עד שיגדור בידים, ולרב הויא חזקה. וקיימא לן כשמואל, דהלכה כוותיה בדיני.
ונראה שהרי״ף פסק כשמואל לפי שני הפירושים. אף רבינו הלך בעקבות הרי״ף וכיון שכתב דווקא ״גדר שלש גדירות...ובצר שלש בצירות...ומסק שלש מסיקות״, הרי מבואר שאם לא גדר כלום אין כאן חזקה, וכן בכל אילן המשיר פירותיו; ומאידך, אילן דיופרין מונים שתי גדירותיו בשנה אחת, שהרי כתב במפורש: ״שלש גדירות...הרי אלו כשלש שנים״, ונמצא שיש לו חזקה בשנה וחצי. וראה ברבינו שמואל בן חכמון ומוכח שהוא פירש כך (עמ׳ מב).
ואשר לניר ראה לקמן הלכה ט.
אפילו היו האילנות רצופין...שהרי סופן ליבש –
בבא בתרא לז,ב:
אמרי נהדרעי: אכלן רצופין – אין לו חזקה. מתקיף לה רבא, אלא מעתה, האי מישרא דאספסתא במאי קני לה? אלא אמר רבא, מכרן רצופין – אין לו קרקע. אמר ר׳ זירא, כתנאי: כרם שהוא נטוע על פחות מארבע אמות – ר׳ שמעון אומר, אינו כרם, וחכמים אומרים, הרי זו כרם, ורואין את האמצעיים כאילו אינן.
פירש ר״י מיגאש (רמ״ש דף כט ע״ג):
אמרי נהרדעי: אכלן רצופים. פירוש: אם היו אילנות אלו רצופים, כגון שאין בין אילן לאילן כדי עבודת אילנות, שהיא ג׳ אילנות לבית סאה, ואם היו נטיעות, כגון שלא היו נטועים ממטע עשרה לבית סאה – אינה חזקה, לפי שהאילנות אלו סופן לייבש, ויש לו לבעל הקרקע לומר, האי דלא מחאי משום דאמינא כיון דרצופים נינהו לאו כלום נינהו דהא סופן לייבש ולית בהו הנאה, וכיון דאינה חזקה אין לו בקרקע כלום. מתקיף לה רבא, אלא מעתה אספסתא שהיא ירק במאי קני לה? כלומר, הנה האספסתא אינה אלא הנאת שעה, ואפילו הכי כי אכיל להא לארעא באספסתא קני לה, ולא יהיו אילנות אלא כאספסתא, שאילנות אלו אף על פי שסופן לייבש, מכל מקום הנאת שעה יש בהן, שהרי אכלן שלש שנים. ואמאי לא קני לה לקרקע באכילתם כמו שקונה אותה אלו זרע בה אספסתא ואכלה? שהאספסתא נמי אינו עומד שם לעולם, אלא להנאת שעה בלבד הוא שיש בו, וכשאוכל הירק יבש העיקר כמו אילנות אלו. אלא אמר רבא, הכי אתמר: אם מכרן לאילנות רצופין...אין להם קרקע, שכיון שסופן לייבש – כעצים בעלמא הן חשובים.
פסק רבינו כרבא שאמנם למכירה אין להם קרקע, אבל לעניין חזקה ״הואיל ואכלן שלש שנים – החזיק״ (ראה הלכות מכירה כד,ג).